Тумачења Свете Литургије

Пуноћа литургијског живота Цркве Божије пројављује се кроз читав сплет њених носилаца – почев од саме Свете Литургије (молитве и свештенорадње), литургијског окружења (архитектонска решења богослужбених места и њихово уметничко-богословско, доктринарно, украшавање) па до литургијског тумачења (мистагошки текстови). Само у јединству свих ових чинилаца она може и треба да се у потпуности разуме.

Иако се суштина литургијског живота открива опитно, доживљајно, и ван те врсте искуства остаје за сва времена запечаћена са седам печата, ипак се о њој сазнаје и на основу записаног искуства Светих Литурга и Тајноводитеља. Њихови свештени текстови служе и као смернице и путокази у духовном животу и богословљу, али и као позиви и охрабрења да они који их читају и сами, по мери свога труда и Божијег благовољења, уроне у живе воде литургијског сусрета и сретања, сједињења и сједињавања Тројединога Бога и Његовог народа.

Као друга књига у едицији светоотачке библиотеке Свети Јован Златоусти, појављује се овај мали по обиму а велики по значају зборник литургијских коментара Германа Цариградског и Николаја (односно, Теодора редактора) Андидског.

Преводилац и приређивач ових важних текстова у књизи је умировљени Епископ захумско-херцеговачки Атанасије Јевтић.

погледајте остала издања

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ДЕЛА ПАТРИЈАРХА ПАВЛА
И ПРВО УЧЕСТВОВАЊЕ ИЗДАВАЧКОГ ФОНДА
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
АРХИЕПИСКОПИЈЕ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКЕ
НА 55.МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ КЊИГА

детаљније...

Слушајте радио

За слушање радија потребан Вам је програм Winamp, Real Media Player или неки други који подржава .pls формат.

Погледајте и преузмите наш каталог
Српска Православна црква