Смрт и вечни живот

Већ из самог назива књиге – Смрт и вечни живот – очигледно је каквим се темама и питањима Свјатјеши бави на њеним странама. Књига је подељена на два дела. У првом, више богословском, обрађују се опште теме: бесмртности људског бића, садржаја вечног живота, врста и квалитета вечног живота за хришћане и некрштене, као и смисла и значаја молитава за покојнике.

Црквеним обредима и молитвословљима намењеним покојницима посвећен је већи део зборника. Патријарх у њему одговара на више пута постављена питања – да ли се може вршити опело некрштенима, самоубицама и припадницима других хришћанских конфесија, као и парастоси онима над којима није извршено опело. Данас све актуелније питање о Ставу Српске Православне Цркве према кремирању верника у овом делз такође није остало без одговора. Дубока уроњеност Патријарха Пабла у свештене воде Предања оставила је снажног печата и на овој књизи.

Друга драгоцена одлика овог штива је благодатна усклађеност црквене акривије и икономије у Патријарховом начину мишљења и расуђивања. Из свих одговора које је Његова Светост дао на овим страницама просијава њему карактеристична озбиљност, потпуна верност и доследност црквеним правилима и прописима која, истовремено, никада не губи из вида конкретног човека кога сагледава очима пастирског расуђивања и очинске љубави.

Због свега тога су одговори Свјатјејшег господина Павла драгоцени не само на плану сазнавања и разумевања феномена о којима говоре – они представљају својеврстан образац, односно начин богословствовања који треба следити и усвајати. То и јесте основни идеал сваке озбиљне теологије: повратак на отачки начин мишљења и постојања, што је био и главни разлог објављивања ове књиге.

погледајте остала издања

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ДЕЛА ПАТРИЈАРХА ПАВЛА
И ПРВО УЧЕСТВОВАЊЕ ИЗДАВАЧКОГ ФОНДА
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
АРХИЕПИСКОПИЈЕ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКЕ
НА 55.МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ КЊИГА

детаљније...

Слушајте радио

За слушање радија потребан Вам је програм Winamp, Real Media Player или неки други који подржава .pls формат.

Погледајте и преузмите наш каталог
Српска Православна црква