Православље у савременом свету

Књига Православље у савременом свету обухвата две, основне, тематске целине. Прва – Традиција и етика живота полази од принципијелног проблема: на који начин треба и може да буде примењено свештено канонско предање Цркве на живот савремених хришћана? Обрадивши потом узајамни однос акривије и икономије у црквеном расуђивању, Свјатјејши аутор разматра вечна (однос слободне воље и предестинације), актуелна (питање старог и новог календара) и социоетичка (црквеног разумевања међусобног односа полова) питања која се пред њега и Цркву коју пастирствује постављају.

Друга тематска целина овог зборника – Учествовање у молитвама бави се важним питањима: Ко може бити кум на крштењу, да ли се може мењати име крштаваног при крштавању, да ли одрасли син треба да слави у свом домаћинству Крсну славу, да ли се сме венчавати уз пост – видећемо да су то проблеми са којима се сви ми – и клир и народ Божји, скоро свакодневно сусрећемо. Патријархово благорасудно мишљење о њима резимира и сажима свештено предање Цркве и слободно, како од мртвог формализма, тако и од површног човекоугађања, надахнуто указује на правилно поступање у оваквим ситуацијама.

Једна од основних одлика овог штива је благодатна усклађеност црквене акривије и икономије у Патријарховом начину мишљења и расуђивања. Из свих одговора које је Његова Светост дао на овим страницама просијава њему карактеристична озбиљност, потпуна верност и доследност црквеним правилима и прописима која, истовремено, никада не губи из вида конкретног човека кога сагледава очима пастирског расуђивања и очинске љубави. Овде ваља додати и Патријархову хвале вредну спремност да, ходећи увелико испред свога времена и своје средине, богословску пажњу посвети болним питањима биоетике која се данас на најозбиљнији начин постављају пред све нас. То што није бежао од појединих тема, нити их је почаствовао тишином – показује једну од основних црта његове теологије: пастирску бригу за добро словеснога стада. А без ње – теологије нема!

погледајте остала издања

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ДЕЛА ПАТРИЈАРХА ПАВЛА
И ПРВО УЧЕСТВОВАЊЕ ИЗДАВАЧКОГ ФОНДА
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
АРХИЕПИСКОПИЈЕ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКЕ
НА 55.МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ КЊИГА

детаљније...

Слушајте радио

За слушање радија потребан Вам је програм Winamp, Real Media Player или неки други који подржава .pls формат.

Погледајте и преузмите наш каталог
Српска Православна црква