ШЕСТ КЊИГА О СВЕШТЕНСТВУ – Свети Јован Златоусти

Доживјевши опитно смиреноумље као темељ своје и уопште, хришћанске философије живота, Свети Јован Златоусти, све што бесједи, твори и посвједочује, заснива на живом предању Апостола, Светих Отаца до њега и Светих Мученика, Мученица и преподобних Подвижника ранијег и свога времена. Отуда је и његово схватање мјеста и улоге у животу Цркве, епископа, презвитера и уопште служби Божијих у Цркви, па и пастирских, утемељено на том и таквом смиреноумљу и живом Предању.

Све ово се нарочито види из његових „Шест књига о свештенству” чији превод на српски поново објављујемо, поводом 1600-годишњице његовог блаженог упокојења (†407-2007). Овај превод са јелинског изворника његовог знаменитог дјела, преведен почетком 20. вијека од Јована Вучковића, језички осавремењен, надамо се да ће бити од помоћи савременим пастирима, и читаоцима уопште, да познају у маломе трепетни лик Светог Златоуста, као пастира и учитеља Цркве Христове.

Сликајући у ових шест књига лик пастира, он у ствари слика себе, указујући истовремено на узвишеност пастирске службе у Цркви, на одговорности пастира пред Богом и пред људима, као и на садржај и методе истинског пастирствовања, као васпитавања за задобијање непролазног Царства Небеског.

Иако писана прије више од 1600 година, ова Златоустова књига, представља живо обраћање овог светитеља Цркве Божије, ништа мање нама људима данашњице, неголи онима који су били његови савременици и којима је била првенствено упућена. Као таква треба бити и читана од стране свих хришћана, а нарочито од оних који су се удостојили и удостојавају се светог пастирског служења и одговорности у Цркви Христовој.

погледајте остала издања

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ДЕЛА ПАТРИЈАРХА ПАВЛА
И ПРВО УЧЕСТВОВАЊЕ ИЗДАВАЧКОГ ФОНДА
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
АРХИЕПИСКОПИЈЕ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКЕ
НА 55.МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ КЊИГА

детаљније...

Слушајте радио

За слушање радија потребан Вам је програм Winamp, Real Media Player или неки други који подржава .pls формат.

Погледајте и преузмите наш каталог
Српска Православна црква