Издавачки фонд Српске Православне Цркве Архиепископије Београдско - Карловачке

Издавачки фонд СПЦ основан је 1996. године одлуком блаженопочившег патријарха Павла, чији је он био и председник.

Циљеви Фонда су:

1) да помаже издавање уџбеника за богословије и богословски факултет Српске православне цркве;
2) да помаже издавање књига верске, моралне и национално-историјске садржине;
3) да помаже издавање службеног листа Српске православне цркве, новина и других стручних и научних часописа и публикација, брошура, цртежа и образаца Српске православне цркве;
4) да помаже издавање богослужбених књига, издавање и штампање икона;
5) да помаже црквено појање, издавање књига црквеног појања, снимање и издавање аудио, видео и фоно-касета, и да помаже другу издавачку делатност Српске православне цркве.

Од октобра 2007. године Издавачки фонд, у складу са изменама правила, организован је као пословни систем Архиепископије задужен за обављање:

1) издавачке делатности (издавачки сектор);
2) графичко-производне делатности (графички сектор);
3) трговине и дистрибуције властитих издања, произведених артикала и преузетих издања и артикала (трговачки сектор);
4) медијско-мисионарске делатности (медијско-мисионарски сектор).

1) Издавачка делатност

Са намером унапређења издавачке продукције покренуто је више пројеката:

- Сабрана дела патријарха Павла
- Монографија "Слово Љубве"
- Манастири и цркве Архиепископије београдско-карловачке у два тома
- Издања из области црквеног појања

2) Графички сектор

Штампарија Српске Патријаршије успешно послује дуги низ година. Са својом опремом за офсет штампу имамо могућност штамапања великих тиража, квалитетно, уз испуњење рокова.

У штампарији Издавачког фонда се штампају и производе часописи, брошуре, књиге, каталози, визит карте, меморандуми, фасцикле, блоковска опрема, фактуре, отпремнице, налепнице, кутије, картолине, папирне кесе, флајери, плакати...

Такође, у понуди су и услуге дизајна, скенирања и припреме за штампу, као и дораду графичких производа (тврди и броширани повез књига, блиндрук, златотисак).

Штампарија тежи сталном усавршавању у домену штампарских услуга, уздизању нивоа квалитета, професионалности и сарадње. Настојимо да се опремимо најсавременијим технологијама које омогућавају постизање оптимума у пружању штампарских услуга.

3) Трговачки сектор садржи:

- Великопродају

Великопродаја дистрибуира властита издања, преузета издања, властите производе (каширане, пластифициране иконе; књиге увезане у кожу, полу-кожу, металне окове, календаре, честитке, разгледнице, двд и електронска издања). Ови производи нису намењени само тржишту архиепископије, већ значајно ширем тржишту целе СПЦ, и другим заинтересованим купцима (световне књижаре, компаније и предузећа у Београду, Србији и дијаспори).

- Малопродају

Малопродајни објекти су: у Издавачком фонду у Српској Патријаршији, у улици краља Петра I у књижарама у Булевару Краља Александра бр. 20 и 26 и Ресавској бр. 27, а у плану је и пројекат отварања и нових малопродајних објеката.

4) Медијска делатност

Одлуком ЕУО најпре је у Издавачком фонду покренуто оснивање радија Архиепископије „Слово Љубве“ и директор ИФ је уједно био и директор радија у оснивању. Запослени у ИФ допринели су знатно својим ангажовањем да се добије фреквенција за радио и отпочне емитовање радио-програма.

Мисионарска делатност

Садржајно је обогаћена мисионарска делатност Архиепископије. Покренут је пројекат Божићно-Богојављенска сретања и у оквиру њега Божићни сајам, Академија у част материнства и други садржаји.

У оквиру овог пројекта организовани су и доласци деце са Косова и Метохије у Архиепископију и њихов одлазак, заједно са децом из београдских школа и храмова, на саборовања омладине у страдалне епархије: далматинску, горњо-карловачку, загребачко-љубљанску. Тим поводима, у име учесника Божићно-Богојављенских сретања однет је на дар Часни крст манастиру Крка, а потом и манастиру Гомирје.

Седиште фонда је у Београду, Краља Петра Првог бр. 5, у згради Патријаршије.

Председник Управног одбора фонда је Патријарх српски по положају и трајно.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ДЕЛА ПАТРИЈАРХА ПАВЛА
И ПРВО УЧЕСТВОВАЊЕ ИЗДАВАЧКОГ ФОНДА
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
АРХИЕПИСКОПИЈЕ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКЕ
НА 55.МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ КЊИГА

детаљније...

Слушајте радио

За слушање радија потребан Вам је програм Winamp, Real Media Player или неки други који подржава .pls формат.

Погледајте и преузмите наш каталог
Српска Православна црква